Основното свойство на лаково-бояджийските продукти е да създадат плътен слой върху повърхността, на която се нанасят, като по този начин я предпазват, предават текстура на обекта и не на последно място променят цветa й и така обуславят характера на интериора. Във всички времена хората са считали, че цветовете оказват определено влияние върху тяхното здраве, психика и стимулират различни състояния на духа. Цветотерапията е възникнала като метод на лечение в древни времена, като се е запазила и до днес като един от популярните методи за алтернативна медицина.

Как се обяснява влиянието на цветовете? Източниците на светлина представляват източник на електромагнитни вълни в диапазона, който може да бъде възприет от човешкото зрение, обхващащ дължини на вълните приблизително от 380 nm до 780 nm ( видимия спектър ). Повечето източници излъчват светлина с множество различни дължини на вълната, както във видимия така и в невидимия спектър.  Всяка повърхност има способността да поглъща или отразява част от този спектър. Чрез лаково-бояджийските продукти и мазилки ние променяме тази способност, като резултатът са определени отразени вълни с определен интензитет, комбинацията от които попадат върху човешко тяло, а окото ни възприема тази комбинация като цвят. Различните светлинни източници (слънцето, луминесцентното осветление, диодното осветление, енергоспестяващи крушки и др.) излъчват различен тип светлина, което обяснява защо един и същ цвят, поставен при различен тип светлинен източник се възприема по различен начин от окото.
Има редица проучвания, които показват как влияят цветовете на здравето и психиката ни:

  • Червеният цвят например повишава активността и повишава вниманието.
  • Розовият цвят, освен че повишава активността както червения, ни прави и по-жизнерадостни. 
  • Зеленият цвят успокоява и изпълва тялото ни с хармония.
  • Оранжевият цвят ни изпълва с енергия, а според модерната медицина допринася за по-доброто усвояване на калция и е полезен при възстановяване на здравето.
  • Според редица проучвания и модерната медицина, жълтият цвят стимулира нервната и храносмилателна система и способства за развитието на логическото мислене.
  • Синьото ускорява и е благоприятен за потискане на силна възбуда.

Оргахим в лицето на своя бранд Леко си поставя задача да отговори на цветовите нужди на всеки един свой клиент. Със своите 23 готови цвята боята Леко цветен интерин е добре позната на клиентите в страната като предлага меки и красиви цветове в приятни за окото нюанси, които успешно допълват интериора на помещенията.